Brojni Osječani i uglednici uz chefa Ivana Pažanina obilježili Svjetski dan hrane

21. listopad, 2019

U sklopu projekta „Čist grad – naš ponOS”, a u povodu Svjetskog dana hrane, na Eko trgu Glavne osječke tržnice chef Ivan Pažanin za brojne Osječane i uglednike održao je poučnu gastronomsku radionicu. Cilj događanja bio je prisutne poučiti kako smanjiti količinu otpadaka od hrane, kako ostatke pripremljene hrane iskoristiti za neki novi obrok te kako namirnice pravilno skladištiti.

U prvom dijelu događanja chefu Pažanin pridružila se europarlamentarka Biljana Borzan te su zajedničkim snagama demonstrirali kako od namirnica koje najčešće ostaju nakon pripreme jela i često završe kao otpad pripremiti novo jelo. Nakon toga uslijedio je okrugli stol na kojem su se chefu Pažaninu pridružili predstavnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te tvrtke Whirpool, a koji su okupljene podučili kako pravilno čitati deklaraciju, skladištiti namirnice te im produžiti vijek trajanja.

Dok je birao namirnice na osječkoj tržnici, chef Pažanin je poručio: „Lipo je biti u Osijeku, da se malo poigramo, malo nešto skuhamo. Izabrali smo svježe i domaće – ono što imam to i spremim. Važno mi je da nema bacanja i da osvijestimo da i ono za što mislimo da više ne valja i da treba baciti u stvari uvik valja i uvik treba iskoristi maksimalno“. Dodao je i kako preferira lokalnu kuhinju pa tako u Slavoniji voli pojesti dobar čobanac, varivo i gulaš, dok ga najviše vesele domaći kolači za koje je jasno da se rade s ljubavlju. Na pitanje što je bitnije za dobro jelo – dobra namirnica ili dobar kuhar – chef Pažanin se od srca nasmijao te poručio kako je najbitnija dobra namirnica koja se priprema s ljubavlju.

 

Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, pohvalila je Grad Osijek jer je na kreativan način odlučio građanima približiti problematiku bacanja hrane koja se još uvijek može iskoristiti.

Danas se u Europskoj uniji baca oko 90 milijuna tona hrane, a u Hrvatskoj oko 400 tisuća tona. Znate kao se kupuje – kupite dva, dobijete tri, a zapravo vam treba samo jedan. Osim toga, najmanje 10% hrane se baca zbog nerazumijevanja oznaka na hrani „najbolje upotrijebiti do“ i „upotrijebiti do“. Važno je stalno naglašavati da se hrana na kojoj piše „najbolje upotrijebiti do“ ne mora bacati po isteku roka, nego se može konzumirati i kasnije, ako izgleda normalno, miriši normalno i ne djeluje pokvareno. Takvu hranu možemo koristiti i mjesecima poslije naznačenog roka. Tamo gdje piše „upotrijebiti do“ – to su lako kvarljivi proizvodi poput mliječnih i slično – to se mora baciti odmah“ – naglasila je Borzan.

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota naglasio je kako Grad Osijek provodi projekt “Čist grad – naš ponOS” pod sloganom “Kužiš kod” i da je ovo događanje jedna od izobrazno-informativnih aktivnosti Grada, radi učinkovitijeg i kvalitetnijeg gospodarenja otpadom.

Ovo događanje organizirali smo u povodu Svjetskog dana hrane baš kako bismo naglasili da hranu ne treba nepotrebno odbacivati i stvarati dodatne količine otpada. Osječanin prosječno stvara oko 200 kilograma otpada godišnje, a naš je cilj tu količinu spustiti na ispod 60 kilograma. Danas smo imali priliku vidjeti kako poznati chef Ivan Pažanin iskorištava namirnice koje inače bacamo, kako ih i mi možemo iskoristiti za pripremu obroka te uštedjeti na kućnom proračunu i smanjiti količinu otpada koju proizvodimo. U sklopu projekta “Čist grad – naš ponOS”, imat ćemo niz radionica za djecu predškolskog i školskog uzrasta, a pripremljena je i jedna dječja predstava koja će se premijerno izvesti za Dan grada Osijeka“.

Povratak na novosti