Osječki učenici kuže kod

25. siječanj, 2020

U OŠ Franje Krežme održana je druga u nizu edukativna radionica Kužiš kod, koje Grad Osijek provodi u sklopu projekta „Čist grad – naš ponOS“. Ovog su puta svoje znanje o gospodarenju otpadom, pravilnom odvajanju otpada te postupcima recikliranja i kompostiranja pokazali učenici sedmog razreda, a društvo im je pravio i  osječki dogradonačelnik Boris Piližota.

Rezultat radionice su informativno-edukativni leci koje su učenici pripremili, a kojima su pokazali koji otpad odložiti u koji spremnik, odnosno kako pravilno upravljati otpadom u vlastitom domu ili školi.

Dogradonačelnik Piližota ovom je prilikom podsjetio kako je projekt „Čist grad – naš ponOS“ podržala i Europska unija sufinanciravši ga s dva milijuna kuna iz Kohezijskog fonda te je naglasio kako Osijek trenutačno, s obzirom na uspješno uspostavljen sustav gospodarenja otpadom, reciklira oko 42% otpada, računajući i tvrtke koje prikupljaju plastiku i papir. Osim toga, dogradonačelnik je podsjetio i kako je Grad Osijek još prije 2 godine dobio odobrenje za nabavu 31.600 spremnika za plastiku i biootpad te očekuje novi natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji bi trebao biti objavljen početkom veljače i temeljem kojeg bi se konačno odabrao izvođač radova, a spremnici naposljetku bili isporučeni Gradu Osijeku, odnosno gradskoj komunalnoj tvrtki Unikom.

Za kraj je istaknuo važnost edukativno-informativnih aktivnosti poput radionica u sklopu kampanje Kužiš kod u nastavku podizanja ekološke svijesti građana Osijeka te promjene njihovih navika, a sve kako bi Osijek značajno smanjio godišnje stvaranje komunalnog otpada, odnosno ispunio ciljeve Europske unije o recikliranju 50% komunalnog otpada.

Povratak na novosti